De natuur speelt een steeds belangrijkere rol binnen de gezondheidszorg. Onderzoek van Wageningen University & Research (WUR) laat zien dat natuurlijke omgevingen op diverse manieren bijdragen aan het lichamelijke en mentale welzijn van mensen.
Denk hierbij aan stressreductie, meer ontspanning, betere stemming en verhoogde sociale interactie. Maar wat minder bekend is: natuur kan ook bijdragen aan snellere revalidatie en kortere hersteltijden.
Volgens WUR bevordert natuurbeleving niet alleen het algemene welzijn, maar kan het ook daadwerkelijk bijdragen aan herstelprocessen. Patiënten in een groene omgeving herstellen aantoonbaar sneller van operaties of ziekten dan mensen in een meer klinische setting.
Dit sluit aan bij eerdere internationale studies waarin werd aangetoond dat patiënten met uitzicht op natuur gemiddeld minder pijnstilling nodig hebben en eerder naar huis kunnen. Kortere herstelperioden en minder medicatie kunnen zo bijdragen aan een aanzienlijke besparing op zorgkosten. En hoe sneller patiënten naar huis kunnen, hoe meer mensen geholpen kunnen worden en kan de veelbesproken wachtlijst ook aanzienlijk korter worden.
Natuur heeft invloed op meerdere herstelmechanismen: het verlaagt de bloeddruk en hartslag, vermindert stresshormonen zoals cortisol, en bevordert positieve emoties. Deze fysiologische en psychologische effecten zijn direct van invloed op hoe snel en hoe goed iemand herstelt.
Hoewel het onderzoek van WUR zich vooral richt op groene omgevingen, is er toenemende interesse in de invloed van 'blauwe natuur' – zoals aquaria – in zorginstellingen. Het kijken naar een aquarium met rustig zwemmende vissen heeft een bewezen kalmerend effect. Hartslag en bloeddruk dalen, en gevoelens van angst of pijn worden minder intens.
In revalidatiecentra en ziekenhuizen worden aquaria daarom steeds vaker toegepast in wachtkamers of behandelruimtes. Ze bieden afleiding, verlagen spanning en kunnen daardoor een ondersteunende rol spelen bij behandelingen of herstel. Hoewel hier nog minder grootschalig onderzoek naar is gedaan dan naar groenvoorziening, lijken de eerste resultaten veelbelovend.
Bron:
https://www.wur.nl/nl/onderzoek-resultaten/dossiers/dossier/effect-van-natuur-op-gezondheid.htm